RSS 2.0

Have a blessed Imbolc

2012-02-02 @ 16:02:15

Imbolc

1-2 Februari

(Även Imbolg eller Saint Bridgid’s Day)
Detta är en högtid som firas kring 2:a februari på norra halvklotet och 2:a augusti på södra halvklotet, för att markera början av våren.
Datumet varierar lite från år till år, men faller mellan midvintersolståndet och vårdagjämningen.
På våra breddgrader börjar man kanske se de allra första vårtecknen, på sin höjd :)
Namnet sägs komma från keltiskan, och refererar antingen till ”i mbolg” (i magen) eller ”oimelc” (ewe’s milk = fårmjölk), och hänvisar till att det här är den tid på våren då tackor och andra djur blir dräktiga.
I det gaeliska Irland firade man på medeltiden då den hedniska Gudinnan Brigid, som senare kristnades och blev ett helgon.
Om man kikar i kalendern kanske man ser dagen omnämnd som ”Kyndelsmässodagen”, det här har jag förstått är en dag då till Jungru Marias ära, då man tänder ljus för henne.
Som i många andra fall gällande de nyhedniska högtiderna har den nya religionen lägligt lagt en passande, ny högtid på en gammal, för att förenkla transitionen.
Wicca är Imbolc en av de fyra eldhögtiderna, och en av de större högtiderna på årshjulet.
Man firar nu att naturen håller på att vakna och att dagarna blir längre, och gör plats för det nya.
Nu är traditionellt en tid för rening, helande och nya åtagandet!
Vill man fira Saint Bridgid traditionellt kan man göra Bridgids-kors och hänga t.ex. I köket för att välsigna maten, och kvinnorna i hushållen brukade göra majsdockor till Bridgids ära och dekorera dem.
En annan sed var att lämna ett klädesplagg eller en bit tyg utomhus, och sedan kratta askan i eldstaden jämn.
Om det sedan fanns spår i askan dagen efter ansåg man att Bridgid hade passerat under natten, och tygstycket sades ha helande och skyddande egenskaper.
Mat som är typisk för Imbolc är bröd, smör, mjölk, ost och kött, sådant som man fick tag på den tiden av året  då skörden helt enkelt började sina.
Om inte annars så nu finns det orsak att tillreda sin festmåltid av lokala och säsongsenliga matvaror.
Annan symbolik är tändandet av eldar, färgerna vitt och rött, och i vissa traditioner är Imbolc en vanlig dag för dedikerings- och initieringsriter.
Imbolc är också en lämplig tid för spådomar för det kommande året.
(text lånad från Bloggen Häxa på heltid)
(Även Imbolg eller Saint Bridgid’s Day)

 

(Även Imbolg eller Saint Bridgid’s Day)
Detta är en högtid som firas kring 2:a februari på norra halvklotet och 2:a augusti på södra halvklotet, för att markera början av våren.
Datumet varierar lite från år till år, men faller mellan midvintersolståndet och vårdagjämningen.
På våra breddgrader börjar man kanske se de allra första vårtecknen, på sin höjd :)
Namnet sägs komma från keltiskan, och refererar antingen till ”i mbolg” (i magen) eller ”oimelc” (ewe’s milk = fårmjölk), och hänvisar till att det här är den tid på våren då tackor och andra djur blir dräktiga.
I det gaeliska Irland firade man på medeltiden då den hedniska Gudinnan Brigid, som senare kristnades och blev ett helgon.
Om man kikar i kalendern kanske man ser dagen omnämnd som ”Kyndelsmässodagen”, det här har jag förstått är en dag då till Jungru Marias ära, då man tänder ljus för henne.
Som i många andra fall gällande de nyhedniska högtiderna har den nya religionen lägligt lagt en passande, ny högtid på en gammal, för att förenkla transitionen.
Wicca är Imbolc en av de fyra eldhögtiderna, och en av de större högtiderna på årshjulet.
Man firar nu att naturen håller på att vakna och att dagarna blir längre, och gör plats för det nya.
Nu är traditionellt en tid för rening, helande och nya åtagandet!
Vill man fira Saint Bridgid traditionellt kan man göra Bridgids-kors och hänga t.ex. I köket för att välsigna maten, och kvinnorna i hushållen brukade göra majsdockor till Bridgids ära och dekorera dem.
En annan sed var att lämna ett klädesplagg eller en bit tyg utomhus, och sedan kratta askan i eldstaden jämn.
Om det sedan fanns spår i askan dagen efter ansåg man att Bridgid hade passerat under natten, och tygstycket sades ha helande och skyddande egenskaper.
Mat som är typisk för Imbolc är bröd, smör, mjölk, ost och kött, sådant som man fick tag på den tiden av året  då skörden helt enkelt började sina.
Om inte annars så nu finns det orsak att tillreda sin festmåltid av lokala och säsongsenliga matvaror.
Annan symbolik är tändandet av eldar, färgerna vitt och rött, och i vissa traditioner är Imbolc en vanlig dag för dedikerings- och initieringsriter.
Imbolc är också en lämplig tid för spådomar för det kommande året.
(text lånad från Bloggen Häxa på heltid)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback