RSS 2.0

Glad Valborg/Beltane!

2013-04-30 @ 14:20:29

Beltane, Beltaine (1 maj)

Beltane är den högtid inom Wicca som allra mest handlar om fruktbarhet och nytt liv.Nu råder ingen tvekan om att vi befinner oss i den ljusa delen av årshjulet, och att våren verkligen är här. Naturens spirande växtlighet brukar kopplas samman med den unge Guden, och det är vid Beltane som han till sist förenas med Gudinnan, den unga Jungfrun. Det är vanligt att man i högtidsritualen gestaltar denna förening genom att genomföra den så kallade ”Stora Riten”, med hjälp av redskapen athame och bägare. Den livskraft som skapas genom Gudinnans och Gudens förening befruktar världen, ger kraft åt den grönskande jorden och får sommaren att sätta fart.


Beltane är en av de fyra ”större”, keltiska årshögtiderna. För kelterna markerade den början på sommarhalvåret, och det var vid denna tid som man vallade ut boskapen till sommarens betesmarker. Ordet Beltane (från det forniriska ordet ”Beltene”) betydde ursprungligen ”lysande/klar eld”, och traditionen att tända stora eldar vid denna högtid lever i viss mån fortfarande kvar på de Brittiska öarna.

Många wiccaner brukar just hoppa över en eld eller springa mellan eldar under Beltaneritualen, för att göra sig av med saker man inte längre vill bära på och markera en ny början. Bland wiccaner i den engelskspråkiga delen av världen är det vanligt att man reser en majstång, som genom dans lindas med mångfärgade band i invecklade mönster.

Samhain, som befinner sig på den motsatta punkten på årshjulet, är den wiccanska högtid som är mest fokuserad på döden och de mörkare aspekterna av tillvaron. Som motpol till detta är Beltane den högtid som allra mest handlar om själva livet. Det är en högtid fylld av ren glädje och livsenergi, ett tillfälle att verkligen fira, gärna med dans eller andra fysiska aktiviteter.

Beltane uttalas ”bellTEIN”, med betoning på andra stavelsen i ordet.

(texten är lånad från Wicca.nu)

 

 

I Edinburgh Scottland firar man in Beltane (våran valborg) med en stor eldfestival. Läs mer om detta HÄR

 


Spökena som drev miljonären på flykt.

2013-04-07 @ 17:56:00
(Texten är lånad från aftonbladet.se)
 
Det skulle bli deras drömhus.
Men spöken gjorde att mångmiljonären Anwar Rashid och hans familj tvingades fly från herrgården.
 
 Affärsmannen Anwar Rashid, 32, köpte herrgården Clifton Hall i Nottinghamshire i fjol.
Prislappen var hisnande 52 miljoner kronor.
 

 

Tillsammans med 25-åriga hustrun Nabila, två döttrar i åldrarna tre och fem år, samt en 18 månader gammal son, trodde sig Rashid ha funnit drömhuset.

I åtta månader stod familjen ut – sedan gick det inte längre. Ett antal paranormala upplevelser låg bakom beslutet att överge herrgården.

Redan första kvällen i huset började mardrömmen.

– Vi satte oss ned för att umgås. Plötsligt hördes en knackning och sedan en röst som sa "Är det någon där?"

– Först ignorerade vi ljudet men två minuter senare hördes mansrösten igen. Jag gick upp för att se mig omkring men alla dörrar var låsta och fönstren var stängda, säger Anwar Rashid till Sky News.

Vid ett annat tillfälle gick hustrun Nabila till köket på bottenvåningen för att värma mjölk till bebisen. Klockan var fem på morgonen.

I vardagsrummet såg hon äldsta dottern sitta och titta på tv.

– Hon sa hennes namn men fick ingen reaktion. Min fru förstod att något var fel, gick upp igen och hittade då henne sovande i sin säng.

Men det var en annan incident som blev droppen för familjen.

– Vi hittade blodstänk på bebisens filt – den dagen sa min fru att hon fått nog. Vi kunde inte ens stanna i huset den natten. Det kändes som om de var ute efter oss, säger Rashid, och beskriver upplevelsen som skrämmande.

Clifton Hall har anor från 1100-talet. Med 52 rum, varav 17 sovrum, 10 badrum, ett gym och en biograf, är det ett imponerande bygge. Men all denna lyx kunde inte sopa de paranormala upplevelserna under mattan.

– Vi var som familjen i filmen "The Others". Spökena ville inte att vi skulle vara där och vi kunde inte bekämpa dem eftersom de var osynliga.

Anwar Rashid är god för 300 miljoner kronor. Pengarna har han tjänat på ett stort antal vårdinrättningar och hotell i Dubai.

I torsdags kom beskedet att banken tar tillbaka herrgården. Om det finns några spekulanter till fastigheten är okänt.

Anwar Rashid är på jakt efter en ny fastighet i Nottingham.

 Jag brukade aldrig tro på spökhistorier. Men nu känner jag mig tvungen att berätta sanningen för kommande ägare, till BBC News.

 

Skulle du våga bo i detta hemsökta hus? ;)

Klicka HÄR för mer fakta om Clifton Hall Nottinghamshire