RSS 2.0

Have A Blessed Samhain!

2011-10-31 @ 15:29:00
• Samhain (31 oktober)

Nu är hösten på god väg att övergå i vinter och nätterna blir allt längre. Växterna vissnar, tappar löv och förbereder sig för vilan.
För Kelterna var Samhain (uttalas ”SAOinn”, med betonig på ”sao”) början på vinterhalvåret, då man tog hem boskapen från betet och slaktade de djur som man inte hade tillräckligt med foder för att hålla vid liv över vintern. Det var också det keltiska nyåret, eftersom kelterna ansåg att året började med den mörka tiden, liksom natten var början på dygnet. Under namnet Halloween är det här en högtid där olika hedniska inslag envist hängt kvar trots kristna försök att göra om den till ”All hallows eve”, Alla helgons dag.
Guden når nu fram till dödsriket och lägger sig att vila inför återfödelsen. Gudinnan tar som den Gamla/Dödshäxan emot honom. Man brukar säga att slöjan mellan världarna är som tunnast denna natt. Man kan se det som natten då den behornade Guden leder den Vilda Jakten över landet, och det är klokast att hålla sig inne om man inte vill dras med.
Ritualen fokuserar lämpligen på döden, Gudens ankomst till dödsriket och Gudinnans roll som den som ger frid och vila. Man kan också i ritual gestalta den Vilda Jakten, där Guden både är jägaren och det jagade bytet, Jägargud/Dödsgud och Hjortgud.
Samhain brukar anses vara ett bra tillfälle att kommunicera med de döda, och för spådomar.
I och med slakten är detta den tredje skördehögtiden, och det är också den tredje som rör Gudens död.
Samhain ger löftet om att det kommer ett nytt år.

Traditionella symboler att äta och använda som altarprydnader vid Samhain är:

äpplen, pumpor, granatäpplen, ekollon, döskallar, nötter och rotfrukter.


Gudinnor som förknippas med Samhain är t ex Hecate, Morrighan, Hel, Baba Yaga, Cerridwen, Persefone, Skade och Cailleach.

Den tredje aspekten av gudinnan.

Haggor och gudinnor som härskar över dödsriket.

Häxgudinnor.

De gamla och visa.